Daytrip to Stockholm

tukholma otsikko

Suomenkielinen postaus alapuolella.

I do now something I promise myself I wouldn’t do: post about another trip while last one is undone. Well, what can I say, this topic is hot right now in Finland and I’m opportunist.

We received a possibility to buy a cheap Helsinki – Stockholm – Helsinki cruise from our mobile operator Sonera. If I remember correctly the lowest rate was 8  Euros per cabin, but we wanted to upgrade for little bit more spacious cabin & it cost us about 12 Euros. That is nothing, I can’t get my two day foods from the store for that! We wanted also take our car because we always want to go different places than other tourists. Boy, comparing to the cabin prices that cost a lot: 80 Euros. Now that was pricey!

IMG_2088.JPG

This was our first trip together as a little family. Our little 9 weeks old baby boy Douglas has been on little bit longer roadtrip inside Finland, but now his first trip abroad. We wanted to see how he feels about traveling and secondly get him familiar with traveling. Also getting used to strange persons is plus, we don’t want a shy kid, two shy adults in this family is enough. Turned out that our little guy is a true granny magnet! haha!

_MG_1740.JPG

First our trip was meant to start on Thursday afternoon at 5.30PM, but day before we received a message that the leaving time has been rescheduled to 7.30PM. Perfect for us! We live two hour drive away from Helsinki, so my husband has the time to go to work, do 8 hours day and we leave after that and this was what we pretty much did.

Our ship was Viking Lines M/S Gabriella what was on news just that day, couple of days ago. Gabriella was on dock for 3 weeks, on what time they renewed their whole restaurant area and some of the cabins. This was probably the reason, why leaving time was rescheduled: this was its maiden voyage after the renovation. Unfortunately on our journey, we could see everywhere that they were in hurry to get the ship back to sea. For some unknown reason the ship wasn’t full. I don’t know if Day trips to Stockholm are “so last season”, do people prefer nowadays Tallinn or what was the reason for it. And even though ship was half empty, we needed to wait a long time to table on our first night.

IMG_3239

I will present the ship with pictures later on, but for example our cabins toilet bowl was dirty. There were roof panels missing here and there and on board there was food and beverages missing both in tax free and in restaurants. Staff did rookie mistakes and the food was prepared wrong. With one word: BAD. But heck, it was just a few Euros (except the car), so we didn’t let that bother, we just laughed.

Day in Stockholm -cruise means that you are in Stockholm for 6 hours. We wanted to try what you can do in Stockholm in six hours. Others, who bought the package, jumped to the bus and probably went to walk in Gamla Stad, Stockholm’s old town. We started from my long time dream: to see Vasa Ship, 388 years old wooden ship that sank 20 minutes after it was launched to the sea. It was risen 1961 and the museum was built around the ship. So cool!

_MG_2214.JPG

After that was crossed over my bucket list, it was time for lunch (and little quick shopping in the mall) and time for Jans bucket list: Stockholm’s best beer restaurant, Akkurat. He drink only one, we were on tight schedule. Quick visit in Swedish liquor store, System Bolaget and that was about 5 hours. Biggest time spender was big construction zone in the city that made driving little bit hard (and time consuming). We didn’t have the time to walk in the Gamla Stad, what we were also hoping. We got the time to drive there yes, when we tried to find our way to Akkurat. We were last ones coming with car to the ship and this was 20 minutes before ship was leaving from the harbor. What did we learn: 5,5 hours in Stockholm isn’t enough to see the city. That is one big city! We promised ourselves that we come back, stay couple of nights and get to know the city better. Next time we could also compare some other cruise line.

_MG_2296

That was pretty much our Itinerary for Stockholm, behind the links you can find the reviews from the trip!

Jaana

Päivä Tukholmassa – risteily

Vaikka Amerikan reissun kirjoittelu on vielä kesken, postailen väliin nopeasti meidän viikonloppuisen Ruotsin risteilyn, se kun oli lehdessä viikonloppuna. Viking Line on kolmen telakkaviikon jälkeen laskenut M/S Gabriellan takaisin merille kattavan remontin jälkeen.

Itse saimme Soneralta tarjouksen, että pääsisimme edullisesti heidän tarjouksella Päivä Tukholmassa – risteilylle (tai Tallinnaan, jos olisimme sinne suunnalle halunneet). Perus ”autokannen alapuolella” oleva hytti oli 8 euroa, mutta me halusimme jo pienen lapsemme takia ottaa vähän paremman: maksoimme kokonaiset 12 euroa isommasta 4 hengen hytistä. Kerrankin olisi tilaa, kun emme osanneet oikein hahmotella, miten pystyisimme sopimaan pienen miehen matkatavaroiden kanssa. Halusimme myös ottaa automme mukaan, koska me emme yleensä halua mennä sinne minne muut turistit. Oman auton ottaminen mukaan nostattikin reissun hintaa huomattavasti: hinta nousi 12 eurosta 92 euroon eli oma auto kustansi 80 euroa! Aika suolainen hinta hyttiin verrattuna, mutta otimme sen kuitenkin: me menemme aina omia teitämme.

IMG_2088

Reissu oli meidän pienelle perheelle ensimmäinen yhdessä. Pieni yhdeksän viikkoinen Douglas poika on ollut automatkoilla Suomen sisässä kyllä, mutta nyt aloitimme totuttelun myös muunlaiseen matkailuun ja hyvin meni! Lisäksi pahitteeksi ei ole totutella vieraisiin ihmisiin ja sekin meni oikein mainiosti, meidän pikkumies on varsinainen mummomagneetti!

_MG_1740

Päivää ennen reissua meille tuli tieto, että lähtöaikaa oli siirretty kahdella tunnilla, lähtö olisi 19.30. Sehän sopi, pääsi mies tekemään täyden päivän töissä ja ehdittäisiin silti ajaa Tampereelta Helsinkiin. Ilmeisesti telakalla ei saatu kaikkea valmiiksi ja kaikki tunnit oli tarpeen. Valitettavasti laivalla kyllä näkyi, että kaikkea ei saatu valmiiksi. Viking Line remontoi kalleimmat hytit ja ravintola alueen. Jos ei mistään muusta pystynyt päättelemään että remontti jäi kesken, niin sitten siitä, että laivalla kulki paljon remonttimiehiä Viking Line – logoilla varustetut vaatteet päällä. Kyllä sen muutenkin huomasi: kattopaneeleja puuttui, ruoka ja juoma olivat vähissä sekä tax free’ssä että ravintolassa, vessanpönttö hytissämme oli sotkuinen, tarjoilijat & kokit tekivät aloittelijoiden virheitä… Kaikki oli vähän sinne päin. No, me ei suotta alettu hermoilemaan, matka maksoi vain roposia (pois lukien auto) ja minnekään meillä ei ollut kiire, kun pakoon emme laivalta päässeet, joten otimme asiat huumorilla.

IMG_3239

Mietin, että mistähän on tullut idea kutsua 6 tuntia kohteessa Päivä Tukholmassa. Yritettiin nimittäin ottaa mahdollisimman paljon irti tästä reissusta ja katsoa, mihin 5,5 tuntia riittää. Voin kertoa jo loppuratkaisun: ei juuri mihinkään. Itse sain toiveeni toteutettua ja pääsin käymään Vasa Museossa katsomassa 1600 – luvulla uponnutta Vasa laivaa. Lounaan jälkeen lähdettiin kiertämään Janin kohteita eli etsimme Tukholman parhaimman olutravintolan Akkuratin, jossa hän nappasi yhden oluen. Sitten olikin enää aikaa käydä yhdessä System Bolagetissa ja siitä sitten takaisin laivaan, jossa olimme viimeisiä autolla paikalle tulijoita. Voimme siis vain todeta, että ”päivä Tukholmassa” ei siis riitä paljon mihinkään. Päätimmekin, että Tukholman reissu pitää ottaa uusiksi ihan ajan kanssa, olla parikin yötä kaupungissa.

_MG_2214

Linkkien takaa löytyy tarkemmat esittelyt kohteista ja laivasta. Nyt, oikein mukavaa päivänjatkoa ja kiitos että kävit!

_MG_2296.JPG

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s