Vasa Museum, Stockholm

vasa museet otsikko

Article in English on the bottom of the post.

Kun suunnittelimme Tukholman reissua, oli minulla vain yksi toive. Ei enempää, ei vähempää, mutta sitäkin tärkeämpi minulle. Jotain, josta olin haaveillut jo yläasteelta lähtien: Nähdä Vasa -laiva Tuhkolman Vasa Museossa. En enää muista, mistä tämä valtaisa kiinnostus sitä kohtaan on saanut alkunsa, mutta uskoisin sen jotenkin kytkeytyvän Titaniciin, josta olen myös erittäin kiinnostunut.

Vasa -laiva on erittäin surullisen kuuluisa siitä, että se upposi neitsyt matkallaan, aivan kuten Titanicin. Suurin ero oli vain siinä, että Vasa -laiva ei pysynyt pinnalla sitä 4 päivää, mitä Titanic, Vasa upposi seilattuaan 20 minuuttia!

Otetaas tähän väliin tutusti pieni tietopaketti Wikipediasta:

Vasa (laiva)

Vasa (Wasa) oli Ruotsin kuninkaan Kustaa II Aadolfin lippulaiva, joka upposi 10. elokuuta 1628 aloitettuaan juuri neitsytmatkansa. Vuonna 1961 laiva nostettiin merenpohjasta. Laivaa ruiskutettiin 17 vuotta säilöntäaine polyetyleeniglykolilla tilapäisessä säilytyspaikassa Wasavarvetilla. Vuodesta 1990 lähtien alus on ollut sille perustetussa Vasa-museossa Tukholmassa.

Rakentaminen

Vasa rakennettiin vuosina 1621–1625. Kauppalaivojensa suojelemiseksi ja noustakseen merimahdiksi Ruotsi katsoi tarvitsevansa entistä voimakkaamman laivaston, niinpä kuningas Kustaa II Aadolf määräsi rakennettavaksi Ruotsin laivastolle uuden lippulaivan. Vasa-laivasta piti tulla koko Ruotsin laivaston ylpeys.

Vasa rakennettiin tukholmalaisella telakalla, ja rakennustöitä valvomaan värvättiin kaksi kuninkaan suosioon noussutta laivanrakentajaa, ruotsalainen Antonius Monier ja hollantilainen Henrik Hybertsson. Vuonna 1625 Hybertsson sairastui vakavasti, jolloin työtä jatkoi Hybertssonin assistentti Hein Jacobsson. Hybertsson kuoli vuonna 1627 eikä siis nähnyt Vasan surullista neitsytmatkaa.

Rakennustöiden edetessä ilmeni vaikeuksia. Esimerkiksi eräässä vaiheessa rakentaminen hidastui, sillä telakalle ei ollut tuotu tarpeeksi puutavaraa. Vasaa varten piti kaataa tuhatkunta tammea. Kuninkaan käskystä Vasaan rakennettiin toinen, ylimääräinen tykkikansi. Tykkikannen rakentamiseksi laivan alkuperäisiä pohjapiirroksia jouduttiin muuttamaan, mikä aiheutti laivanrakentajille ongelmia, sillä rakennustyöt oli silloin jo aloitettu.

Vasa valmistui vuonna 1626, vaikka laivan neitsytmatka tapahtuikin vasta kaksi vuotta myöhemmin. Valmistuessaan Vasa oli Ruotsin laivaston voimakkain sota-alus ja suurimpia sotalaivoja koko Euroopassa. Kolmikantisen aluksen pituus oli 69 metriä (vesilinjassa 46,5 metriä) ja korkeus kölistä mastonhuippuun 52 metriä. Vasa painoi noin 1 200 tonnia. Se oli varustettu 64 järeällä kanuunalla.

Ajan tavan mukaisesti laiva oli koristeltu lukuisin veistoksin, ja siitä oli määrä tulla paitsi Ruotsin laivaston suurin ja voimakkain, myös kaunein alus. Laivan patsaat ja veistokset esittivät muun muassa Raamatun hahmoja, kreikkalaisen jumaltaruston sankareita ja muinaisen Rooman valtakunnan keisareita. Nelimetrinen loikkaava leijona keulakuvana symboloi suurvalta-asemaan kohonneen kuningaskunnan mahtia. Vanhojen merimiesuskomusten mukaan koristeiden tarkoituksena oli suojella laivaa tuholta, mutta todellisuudessa niiden tuoma valtava ylipaino oli osasyy laivan uppoamiseen. Mahdollinen lisäsyy uppoamiseen oli laivan vinous, jonka epäillään johtuneen ruotsalaisten ja hollantilaisten puuseppien erilaisista mittayksiköistä. Tutkijoiden mukaan erilaisten mittayksiköiden käyttö saattoi olla syy laivan epäsymmetrisyyteen ja sitä kautta uppoamiseen.

Neitsytmatka
Vasa lähti neitsytmatkalleen 10. elokuuta 1628 Tukholman satamasta. Tarkoitus oli noutaa matkaan kauempana sijaitsevasta Vaxholmin tukikohdasta vielä 300 miestä. Sää oli ollut tyyni, mutta kun Vasa oli ehtinyt matkata noin neljännestunnin ajan ja vajaat 1 300 metriä, äkillinen tuulenpuuska tarttui sen purjeisiin ja kaatoi sen kello neljän ja viiden välillä iltapäivällä. Merivesi syöksyi sisään tykkiporteista, ja alus alkoi nopeasti vajota kohti merenpohjaa. Aikalaisten mukaan onnettomuudessa hukkui noin 50 ihmistä; hylyn läheltä on löydetty 25 luurankoa. Vasa upposi muutamassa minuutissa Tukholman edustalle Tegelvikenin kohdalle noin 30 metrin syvyyteen ja makasi siellä sitten hyväkuntoisena 333 vuotta.

Vasan uppoamisesta kuultuaan kuningas Kustaa II Aadolf kirjoitti kirjeen, jossa hän määräsi laivan uppoamisesta vastuussa olevia rangaistaviksi. Uppoavasta laivasta pelastunut Vasan kapteeni Söfring Hansson pidätettiin, mutta hänet todettiin syyttömäksi ja vapautettiin ilman rangaistusta.

Vasan uppoamissyy oli liian ylhäällä ollut painopiste, minkä vuoksi pienikin kallistuminen riitti kaatamaan laivan. Rakentamisen aikana tehtyjen aikataulu-, koko- ja aseistusmuutosten vuoksi Vasan painolasti oli yksinkertaisesti liian kevyt, eikä sitä tilanpuutteen vuoksi voinut lisätä, joten laiva ui liian korkealla. Vasan on arvioitu olleen niin kiikkerä, että se olisi voinut kaatua tuulen ollessa vain 2 m/s.

Hylyn nosto
Vasan kallisarvoiset pronssista taotut kanuunat nostettiin hylystä sukelluskellojen avulla jo vuosina 1663–1665. Työn tekivät Albreckt von Treilebenin ja Andreas Peckellin johtamat ruotsalais-suomalaiset ryhmät. Koska silloisella tekniikalla Vasaa ei vielä kyetty nostamaan, laivan hylky jätettiin rauhaan.

Ruotsalainen merihistorioitsija Anders Franzén löysi vuonna 1956 Tukholman edustalta meren pohjasta puulaivan, joka myöhemmin osoittautui Vasa-laivaksi. Franzén oli etsinyt hylkyjä merestä veneellä ja vaijerin päässä olevalla puukairalla. Hän oli 1950-luvun alkupuolella oivaltanut, ettei Itämeressä elä uponneiden laivojen puuta syövää laivamatoa. Itämerestä saattaisi siten löytyä vanhoja puurunkoisten alusten hylkyjä, joiden kaltaiset hylyt eivät muualla ole säilyneet. Franzénin käyttämän kairan osuessa meren pohjalla olevaan puurakennelmaan jää kairaan pintaan nostettavaksi osa puuta. Järjestelmällisellä kairan meren pohjaan laskemisella ja nostamisella Franzén arveli löytävänsä Vasan tai muita puurunkoisia aluksia, joita Tukholman edustalle oli uponnut.

Hylyn tunnistuksen ja monien nostoyritysten jälkeen Vasa onnistuttiin viimein 24. huhtikuuta 1961 nostamaan pinnalle. Alus vietiin heti tukholmalaiselle kuivatelakalle, missä sitä kunnostettiin ja tutkittiin. Tutkijat ovat yleisesti sitä mieltä, että koska laivamadot eivät ole kyenneet vaurioittamaan laivan hylkyä, Vasa on 1600-luvun parhaiten säilynyt laiva.

Laivasta ja sen lähistöltä löytyi yli 26 000 esinettä. Näihin kuuluvat aluksen kaikki kuusi purjetta ja yli 700 patsasta. Alun perin patsaat oli kiinnitetty laivan runkoon, mutta vuosisatojen aikana pultit ruostuivat olemattomiin ja patsaat putosivat merenpohjaan. Vasasta löytyneet esineet olivat säilyneet erittäin hyvin. Itse asiassa laivasta löytyneet vaatteet olivat niin hyväkuntoisia, että niitä voisi yhä pitää yllä.

Kunnostus
Noston jälkeen piti laivan pelastamiseksi kuitenkin ryhtyä toimiin nopeasti. Yli 330 vuoden ajan meren pohjassa ollut hylky olisi hajonnut pian ilman konservointitoimia. Aluksi Vasa pidettiin vain märkänä, kunnes päädyttiin polyeteeniglykoliin (PEG). Kyseessä on vesiliukoinen vahamainen aine, joka tunkeutuu puuhun ja syrjäyttää veden. Vasaa pidettiin PEG-suihkussa vielä monta vuotta.

Veden saasteissa oli paljon rikkiä, mikä ilman hapen vaikutuksesta alkoi muuttua syövyttäväksi rikkihapoksi. Prosessi on yhä käynnissä. Konservoijilla onkin runsaasti työtä Vasan säilyttämiseksi nykykunnossa. Merkittävin ja tärkein laivan kuntoa ylläpitävä tekijä on kuitenkin Vasamuseetin tarkkaan vakiona pysyvä ilmasto.

Museo avattiin yleisölle 15. kesäkuuta 1990.”

Todella mielenkiintoinen tapaus ja vähän harmittaa, että meillä oli tiukka aikataulu Tuhkolmassa (5,5 tuntia aikaa). Piti juosta aikalailla museo läpi. Laivaa pääsee tutkimaan sekä ihan pohjalta, keskeltä että ihan ylhäältä, eli monta kuvakulmaa alukseen kyllä saa. Yhdestä ikkunasta pääsikin vilkaisemaan sisäänkin, kuinka siellä sisällä tehtiin restaurointi töitä. Todella mahtava kokemus, suosittelen kyllä kaikille, ketä aihe vähänkään kiinnostaa! Ja pahoittelen kuvatulvaa. Tuli napattua yli 140 kuvaa sieltä ja oli todella vaikea tehdä rankkausta niistä, onneksi sentään jotain sain jätettyä pois.

IMG_209944-0014-002IMG_2109IMG_2114IMG_2116IMG_2127IMG_21294-0044-005IMG_21484-0064-007IMG_21724-0084-009_MG_2199_MG_2202_MG_2205_MG_2211_MG_2231

Briefly in English:

When I was asked about my dreams regarding to the trip to Stockholm, I had one dream above any other. It was something I have dreamed since my teens. to see infamous Vasa ship in Stockholm. I have always loved the stories about misfortunate maiden voyages Titanic and Vasa and seeing Vasa was truly a dream come true. Now if someone wants to sponsor me a trip to see Titanic, I don’t have anything against it either!

Story about Vasa is exciting, here is what Wikipedia tells us about it.

“Vasa (or Wasa) is a Swedish warship built between 1626 and 1628. The ship foundered and sank after sailing about 1,300 m (1,400 yd) into her maiden voyage on 10 August 1628. She fell into obscurity after most of her valuable bronze cannons were salvaged in the 17th century until she was located again in the late 1950s in a busy shipping lane just outside the Stockholm harbor. Salvaged with a largely intact hull in 1961, she was housed in a temporary museum called Wasavarvet (“The Wasa Shipyard”) until 1988 and then moved to the Vasa Museum in Stockholm. The ship is one of Sweden’s most popular tourist attractions and has been seen by over 29 million visitors since 1961. Since her recovery, Vasa has become a widely recognized symbol of the Swedish “great power period” and is today a de facto standard in the media and among Swedes for evaluating the historical importance of shipwrecks.

The ship was built on the orders of the King of Sweden Gustavus Adolphus as part of the military expansion he initiated in a war with Poland-Lithuania (1621–1629). She was constructed at the navy yard in Stockholm under a contract with private entrepreneurs in 1626–1627 and armed primarily with bronze cannons cast in Stockholm specifically for the ship. Richly decorated as a symbol of the king’s ambitions for Sweden and himself, upon completion she was one of the most powerfully armed vessels in the world. However, Vasa was dangerously unstable and top-heavy with too much weight in the upper structure of the hull. Despite this lack of stability she was ordered to sea and foundered only a few minutes after encountering a wind stronger than a breeze.

The order to sail was the result of a combination of factors. The king, who was leading the army in Poland at the time of her maiden voyage, was impatient to see her take up her station as flagship of the reserve squadron at Älvsnabben in the Stockholm Archipelago. At the same time the king’s subordinates lacked the political courage to openly discuss the ship’s structural problems or to have the maiden voyage postponed. An inquiry was organized by the Swedish Privy Council to find those responsible for the disaster, but in the end no one was punished for the fiasco.

During the 1961 recovery, thousands of artifacts and the remains of at least 15 people were found in and around the Vasa’s hull by marine archaeologists. Among the many items found were clothing, weapons, cannons, tools, coins, cutlery, food, drink and six of the ten sails. The artifacts and the ship herself have provided scholars with invaluable insights into details of naval warfare, shipbuilding techniques and everyday life in early 17th-century Sweden.”

In Wikipedia there is a more detailed information about the ship also, you can check them out here. The museum is fantastic if you are into this subject and I recommend that you reserve yourself a more then an hour, what we had. There is audio tours, there is at least 4 different level from where you can look at the ship and so on. It’s fantastic, I truly recommend it!

Advertisements

One thought on “Vasa Museum, Stockholm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s