Wreck of Peter Iredale, Hammond, Oregon

peter iredale otsikko

Suomenkielinen postaus lopussa. 

Someone might have noticed that I have a thing for unfortunate sea stories, like Vasa ship and Titanic and I’m overly excited about our future visit in Michigan Shipwreck museum . When my husband asked me, do I want to see a ship wreck when we leave Astoria, I said heck yeah!

It was cool. I have to admit, I didn’t google it so I didn’t know what to expect. I was expecting something like SS American Star and its most famous picture type of shipwreck and I was little disappointed that I was about 100 years late.

IMG_4777

After the first reaction, which lasted about 5 seconds, I was excited. I can actually walk into a shipwreck and take cool pictures of it. Something I realized only this morning, about one year after the visit: If you visit this place and you love photographing, visit this place either in sunrise or sunset. Hard daylight may not give the best background but for orange background.. wow!

Again, I didn’t know anything about the ship or shipwreck when we got to the site, so lets  Wikipedia it now:

“The Peter Iredale was a four-masted steel barque sailing vessel that ran ashore October 25 (cool, my birthday!), 1906 , on the Oregon coast en route to the Columbia River. It was abandoned on Clatsop Spit near Fort Stevens in Warrenton about four miles (6 km) south of the Columbia River channel. Wreckage is still visible, making it a popular tourist attraction as one of the most accessible shipwrecks of the Graveyard of the Pacific (one of those things I should have googled before going, I would have asked for much more stops. On the positive note: now we have a reason to go back. Like Oregon needs a reason.. *laugh*).
The ship was named after Peter Iredale, who not only owned the vessel as part of his shipping fleet, but was also a well-known figure in Liverpool, England, where his business was headquartered.

iskemätön

picture from here 

few days after it was stranded

few days after Peter Iredal was stranded. Picture from here

The ship was built in Maryport in June 1890, by R. Ritson & Co Ltd for P. Iredale & Porter. It displaced 2,075 tons and measured 87 meters (285 ft) in length and was fashioned from steel plates on an iron frame. It had royal sails above double top and topgallant sails, and was the largest vessel built by Ritson. The ship was originally commanded by Captain G.A. Brown and later by Captain H. Lawrence.

Wreck
Sailing from Salina Cruz, Mexico, on or about September 26, 1906, the Peter Iredale was bound for Portland, Oregon with 1,000 tons of ballast and a crew of 27, including two stowaways. The voyage up the coast was unremarkable until the night of October 25, when Captain H. Lawrence sighted the Tillamook Rock Lighthouse at 3:20 a.m. local time. The crew altered course first east-northeast and then northeast to enter the mouth of the Columbia River in thick mist and a rising tide. Under strong winds out of the west, an attempt was made to wear the ship away from shore, but a heavy northwest squall grounded the Peter Iredale on Clatsop Sands (now called Clatsop Spit). High seas and wind drove the ship ashore. A lifeboat was dispatched from Hammond, Oregon and assisted in evacuating the sailors, who were tended to at Fort Stevens. No casualties occurred in the accident.

peter-iredale-osu-1800.jpg

Peter Iredale few months after it was stranded. picture from here

peteriredale

picture from here

A Naval Court inquiry was held in Astoria on November 12 and 13, 1906, by the British Vice-Consulate to determine the cause of the wreck. After investigating, no blame was placed on Lawrence and the crew for the loss, and he and his officers were commended for their attempts to save the ship.

There was little damage to the hull and plans were made to tow the ship back to sea, but after several weeks waiting for favorable weather and ocean conditions, the ship had listed to the port (left) and become embedded in the sands. She was sold for scrap.

Captain Lawrence’s final toast to his ship was: “May God bless you, and may your bones bleach in the sands.”

IMG_4765IMG_4767IMG_4769IMG_4771IMG_4773IMG_4774IMG_4781IMG_4786

This was so cool. I loved it. If you are as interested of shipwrecks as I am, here is few sites I found while googling information about Peter Iredale.

List of Oregon shipwrecks (Wikipedia)

Cannon Beach History Center and Museum

Oregon History Project

Offbeat Oregon

 

SUOMEKSI

Joku onkin voinut huomata / lukea kiinnostuksestani haaksirikkoihin ja merionnettomuuksiin. Vähän aikaa sitten kirjoitinkin Vasa Museosta Tukholmassa ja syksyllä olemme menossa Michiganin Shipwreck museoon. Kun mieheni ehdotteli yhden laivanhylyn katsomista Astoriasta, Oregonista lähtiessämme, olin innoissani.

Kuten aina, en googletellut asiaa sen enempää, kuvittelin, että menemme katsomaan jotain ”hylky hylkyä”, laivaa, joka makaa siellä hiekkasärkällä. Kun hoksasin sen olevan enää vain laivan ”luuranko”, pelkkä kölin tukirunko, olin vähän pettynyt (emme olleet kuin sellaiset 100 vuotta myöhässä), mutta pettymystä ei kestänyt kauaa. Pääsisin ottamaan tosi makeita kuvia hylystä sisältä ja monelta muulta kantiltakin!

Vinkkinä, jos joku lähtee joskus siellä käymään ja haluaa makeita kuvia: parhaimmat kuvat saa varmasti auringon nousun ja –laskun aikaan, kovassa auringonvalossa vähän menettää maagista hehkua.

Pikaisesti referoin Wikipedian antaakseni jotain kovaa faktaa Peter Iredalen hylystä. Peter Iredale on ” nelimastoinen rautaparkki purjelaiva” (jos joku osaa kääntää tämän nätimmin suomen kielelle, saa auttaa ;D), joka ajautui rantaan 25. lokakuuta (mahtista, jälleen jotain merkittävää minun syntymäpäivälle minun ja Pablo Picasson syntymän lisäksi!)1906 Oregonin rannikolla matkalla Columbia Riverille. Hylky on edelleen näkyvissä ja sen luokse on helppo päästä, jonka takia se on suosittu turistikohde.

Alus on valmistunut Maryportissa kesäkuussa 1890 ja sen valmisti Ritson & Co Ltd for P. Iredale & Porter ja se on valmistettu teräslevyistä ja –rungosta. Alus aloitti purjehduksensa Salina Cruzista, Meksikosta suurin piirtein syyskuun 26. päivänä 1906 suuntana Portland, Oregon kuljettaen 1000 tonnin painolastia ja 27 hengen miehistöä, mukaan lukien kaksi salamatkustajaa. Reitistä ei ole tarkkaa tietoa ennen kuin 25. lokakuuta, kun kapteeni H. Lawrence havaitsi Tillamook Rockin majakan 3:20 aamuyöllä paikallista aikaa ja miehistö teki korjaavan liikkeen kohti Columbia Riverin alkua sankassa sumussa ja vuorovedessä, mutta tuulenpuuska työnsi Peter Iredalen Clatsop Sandiin (nykyään Clatsop Spit). Pelastusvene laskettiin Hammond, Oregonista pelastamaan miehistö. Koko miehistö pelastui.

Merivoimien tuomioistuin kokoontui Astoriassa 12.–13.11.1906 pohtimaan onnettomuuden syytä. Tutkimusten jälkeen ketään miehistön jäsentä ei syytetty onnettomuudesta, vaan saivat kiitosta yrityksestä pelastaa alus. Koska alus ei ollut vaurioitunut pahoin, suunniteltiin alun perin sen hinaamista takaisin mereen, mutta viikkojen odottelu oli upottanut aluksen syvemmälle hietikkoon. Alus myytiin romutettavaksi. ”

Vierailu oli kyllä mahtava kokemus, ensi kerralla todellakin valitsisin mieluummin aamun, mutta tämä on niitä asioita, joita ei voi tietää ennen kuin käy kokemassa asian. Hyvä syy palata takaisin, jos Oregon ylipäätänsä jonkun syyn tarvitsee. Jos joku on yhtä kiinnostunut hylyistä, niin yläpuolella olevista linkeistä pääsee tutustumaan lisää Oregonin rannikon hylkyihin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s